1920: Wasmachine

Elektriciteit heeft de evolutie van de wasmachine ingrijpend beïnvloed. Het maakte automatisering mogelijk, waardoor wasmachines efficiënter werden dan handmatige methoden.

Elektrische motoren, verwarmingselementen en programmeerbare functies verbeterden de efficiëntie en veelzijdigheid van wasmachines. Hierdoor konden ze verschillende soorten stoffen en vuil aan, terwijl ze tegelijkertijd tijdbesparend waren voor gebruikers.

Moderne wasmachines zijn ook energie-efficiënter en bieden extra functies zoals automatische dosering van wasmiddel en digitale bedieningselementen. Over het algemeen heeft elektriciteit de wasmachine gemaakt tot een handig en toegankelijk huishoudelijk apparaat.

De wasmachine in de expo werd aangekocht door en is eigendom van het lokaal bestuur Aalter. 


Evolutie van de wasmachine

 1. Vroege methoden: Vóór de uitvinding van de wasmachine werden kleding en textiel met de hand gewassen. Mensen gebruikten rivieren, beken of vaten om kleding te weken en vervolgens te schrobben om vuil en vlekken te verwijderen.

 2. Washuizen: Tot de 18e eeuw werd er gewassen in het gemeentelijke washuis met behulp van een klopper en een borstel, een beetje zeep en wat as. In veel gevallen moest je naar het volgende dorp om af en toe een was te wassen. Wassen was een uitdagende taak en een luxe.

 3. Uitvinding van de scrubplank: In de 18e eeuw werden scrubplanken geïntroduceerd als hulpmiddel om het handwasproces te vergemakkelijken. Deze planken hadden ribbels waarop kleding kon worden gewreven om vuil te verwijderen. Eind 18de eeuw werd het eerste patent ingediend voor de wasmachine door de Amerikaan Nathaniel Briggs.

 4. De wasmachine met de hand aangedreven: In de 19e eeuw verschenen de eerste handmatige wasmachines. Deze apparaten bevatten vaak een handzwengel om een trommel te roteren en kleding te bewegen in een sopje van water en zeep.

 5. Stoomkracht en elektriciteit: In de late 19e eeuw en vroege 20e eeuw werden wasmachines ontwikkeld die werden aangedreven door stoomkracht en later elektriciteit. Deze machines maakten het proces van kleding wassen aanzienlijk efficiënter.

 6. De elektrische wasmachine met een roterende trommel: In 1905 verschenen de eerste trommelwasmachines, die met de hand werden aangedreven. Tegen 1920 werden de eerste elektrische wasmachines geboren. Enkel het draaimechanisme was elektrisch. De overige bedieningselementen waren nog steeds handmatig.

  De elektrische wasmachines waren onmiddellijk zeer populair. Tegen het einde van de jaren 1920 bereikte de jaarlijkse verkoop van elektrische wasmachines bijna 1 miljoen eenheden in de Verenigde Staten.

  In de jaren 1930 werden wasmachines met een roterende trommel geïntroduceerd. Deze machines waren veel effectiever in het verwijderen van vuil en vlekken en zijn vergelijkbaar met moderne wasmachines. 

 7. Automatische wasmachines: Het Amerikaanse bedrijf Bendix Aviation Corporation vond in 1937 een multifunctionele machine uit die in één cyclus kon wassen, spoelen en centrifugeren. Het wordt beschouwd als de eerste automatische wasmachine. Tot in de vroege jaren 1950 waren ze een dure innovatie en vooral beperkt tot wasserettes. Zeer weinig huishoudens konden ze betalen. De wasserettes groeiden in aantal in alle grote Amerikaanse en Europese steden in de jaren 1950 en 1960. Modellen bleven verbeteren, inclusief centrifugale kracht om het wasgoed uit te wringen en geprogrammeerde wascycli in te bouwen.

 8. Digitale en geavanceerde functies: Sinds de jaren 1970 hebben wasmachines een reeks digitale en geavanceerde functies gekregen, zoals programmeerbare cycli, energiezuinigheid, waterbesparing en zelfreinigende mechanismen.

 9. Frontladers en bovenladers: Moderne wasmachines zijn er in verschillende ontwerpen, waaronder frontladers en bovenladers. Frontladers zijn populair vanwege hun efficiëntie en energiebesparing.

 10. Smart technologie: Recentelijk zijn er wasmachines met ingebouwde smart technologie op de markt gekomen. Deze machines kunnen via een smartphone of tablet worden bediend en bieden extra functies, zoals de automatische dosering van wasmiddel.

Bronvermelding