18 jaar geworden? Laat jouw handtekeningcertificaat op jouw eID activeren

Gepubliceerd op maandag 25 oktober 2021
Als je 18 bent geworden, dan is het belangrijk om met jouw eID langs te gaan in het gemeentehuis Aalter-centrum of in het Contactpunt Knesselare om jouw digitale handtekening te laten activeren. Daardoor krijg je extra mogelijkheden en toegang tot nieuwe toepassingen.

Op jouw eID staan verschillende certificaten die je kan gebruiken:

  • het authenticatiecertificaat heb je nodig wanneer je je bij een online overheidsdienst (zoals Tax-On-Web, MijnBurgerprofiel, MyMinFin, MyHealthviewer, Mijngezondheid.be, Mypension.be) moet aanmelden;
  • het handtekeningcertificaat dient dan weer wanneer je digitaal een document wil ondertekenen. Dit certificaat kan pas geactiveerd worden als je 18 bent.

Digitale handtekening

Dat handtekeningcertificaat moet dus worden aangepast zodat je vanaf 18 jaar zelf een digitale handtekening kunt plaatsen. Van zodra dit in orde is, kan je bijvoorbeeld jouw coronacertificaat raadplegen of je aanmelden op student@work.be. Dat is het portaal voor de jobstudent. Vraag je een (nieuwe) identiteitskaart aan na jouw achttiende verjaardag? Dan heb je automatisch een digitale handtekening op de identiteitskaart. Is jouw handtekeningcertificaat ongeldig of ingetrokken? Laat dan een nieuw certificaat op jouw eID zetten aan de hand van jouw pin-/pukcode.

Op afspraak

Je kan langskomen na afspraak via www.aalter.be/afspraak. Als je online een afspraak maakt, kunnen de medewerkers je beter én sneller helpen. Je hoeft dan bij jouw bezoek aan het gemeentehuis niet te wachten. Vergeet zeker jouw eID en pin-/pukcode niet!