Zelf composteren

Afspraak maken



Wat?

Composteren is een proces waarbij bacteriën en schimmels gft-afval verwerken tot compost. Zij breken het materiaal af en gebruiken de producten voor hun eigen levensprocessen. Bij dit afbraakproces gebruiken ze zuurstof en ontstaat er kooldioxide, water en warmte. In die zin is het composteren op te vatten als het ‘levend maken’ van de bodem. 


Thuiscomposteren

Het gemeentebestuur biedt compostmateriaal aan om het thuiscomposteren te promoten. 

Compostvat

Het compostvat laat bezitters van een kleine tuin (tot 200 à 300 m²) toe om keukenafval en eerder beperkte hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost. Het hele concept is erop gericht om met een minimum aan inspanning compost van goede kwaliteit te bekomen.

  • Prijs: 17 euro per stuk, te betalen in het gemeentehuis Aalter-centrum of in het Contactpunt Knesselare. Maak hiervoor een afspraak. Je ontvangt dan het bewijs om het materiaal af te halen in het groencomposteringspark, Durmelaan 14.

Beluchtingsstok

Wanneer je optimaal wil composteren mag een beluchtingsstok niet ontbreken. Wekelijks heeft het materiaal de nodige zuurstof nodig. Dit doe je door de stok in te brengen, een kwartslag te draaien en omhoog te trekken. Op die manier meng je ook beter het oude met het nieuwe materiaal wat het composteringsproces doet versnellen.

  • Prijs: 1,75 euro per stuk, te betalen in het gemeentehuis Aalter-centrum of in het Contactpunt Knesselare. Maak hiervoor een afspraak. Je ontvangt dan het bewijs om het materiaal af te halen in het groencomposteringspark, Durmelaan 14.

Compostbak Mono 120

De compostbak heeft een inhoud van 1.080 liter, voldoende voor het groenafval van een huisgezin van 4 personen en een tuin tot 400 m². Deze compostbakken zijn opgebouwd uit holle profielen (afm. 120 x 120 x 100 cm). De luchtspleet tussen de profielen bedraagt 4 cm voor een optimale luchtstroom. De schuine planken aan de voorzijde kunnen weggenomen worden om het ledigen van de compostbak te vergemakkelijken.

  • Prijs: 46 euro per stuk, te betalen in het gemeentehuis Aalter-centrum of in het Contactpunt Knesselare. Maak hiervoor een afspraak. Je ontvangt dan het bewijs om het materiaal af te halen in het groencomposteringspark, Durmelaan 14.

Wormenbak

Woon je in een appartement? Dan kan je in de wormenbak je keukenafval verwerken.

  • Prijs: 10 euro per stuk, te betalen en af te halen in het gemeentehuis Aalter-centrum of in het Contactpunt Knesselare. Maak hiervoor een afspraak. 

Opgelet: de wormenbak is niet altijd op voorraad, reserveer dit op voorhand via milieu@aalter.be of 09 325 22 00.


Gratis compostvat of compostbak (voor o.a. scholen en opvanggezinnen)

Aalterse scholen, particuliere opvanggezinnen en particuliere instellingen (onder toezicht van Kind en Gezin) hebben recht op één gratis compostvat met beluchtingsstok of één compostbak met beluchtingsstok. Dit geldt ook voor opvanggezinnen die lid zijn van een dienst voor opvanggezinnen.
 
Je stuurt je aanvraag en het erkenningsattest op naar milieu@aalter.be. In het gemeentehuis Aalter-centrum of het Contactpunt Knesselare ontvang je het bewijs om het gewenste materiaal af te halen in het groencomposteringspark, Durmelaan 14. 

Thuislevering

VLACO-genormeerde compost wordt gratis aangeboden aan de inwoners van Aalter en dit zolang de voorraad strekt. Inwoners kunnen dit zelf afhalen op het park en/of gebruik maken van het aanbod om maximaal 1 keer per jaar en per adres een vracht (8 à 10 m³) door de gemeentediensten te laten leveren (op een goed bereikbare plaats). Conform de wettelijke verplichtingen wordt een inventaris bijgehouden van de plaatsen waar compost geleverd wordt. Je kan je aanvragen indienen bij de cel Ruimtelijke organisatie en leefomgeving.


Gratis compost

Wil je jouw tuin in optimale conditie houden? Gebruik daarvoor de Vlaco-genormeerde compost die elke Aalternaar gratis kan ophalen in het composteringspark. De compost is gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. 


Compostmeesters

De compostmeester is een vrijwilliger die het gemeentebestuur bijstaat in de promotie van het thuiscomposteren en ecologisch tuinieren. Hij/zij krijgt een opleiding van de IVM in samenwerking met Vlaco. Binnen het bestuur vormen de compostmeesters een team dat begeleid wordt door de cel Ruimtelijke organisatie en leefomgeving.

Voor het versterken van onze compostmeesterwerking zijn we steeds op zoek naar nieuwe en enthousiaste vrijwilligers die het composteren verder willen promoten. Ben je geïnteresseerd in deze boeiende, afwisselende, en sociale vrijetijdsbesteding? Neem dan snel contact op met de cel Ruimtelijke organisatie en leefomgeving.